press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

ŁAM.16

PISZ, ALEJA TURYSTÓW

SALA WIELOFUNKCYJNA 

Rozbudowa budynku wielofunkcyjnego w Piszu.

Zaproponowana współczesna forma budynku to dwie równoległe "stodoły" rozbijające dużą kubaturę obiektu (wymuszoną złożoną funkcją inwestycji), na dwa mniejsze elementy przestrzenne. Zabieg taki dodał lekkości inwestycji i podzielił wnętrza o różnej funkcji i przeznaczeniu. Aranżacja dodatkowo modyfikowana jest dowolnie, dużymi mobilnymi ścianami, dając inwestorowi różne opcje funkcjonalne wnętrza. Ważnym elementem był też kontekst otoczenia lokalnego jak i regionu Mazur.  Dwuspadowość dachów i ich naturalny czerwony kolor, był odpowiednim uzupełnieniem rozbudowanego kompleksu. Nowoczesne szklane fasady umożliwiają nieograniczony widok z dwóch kondygnacji budynku, na otaczającą obiekt przyrodę i jezioro Roś. Doświetlone maksymalnie wnętrza stanowią atrakcyjną otwartą przestrzeń z bezpośrednim kontaktem człowieka z naturą.